Analisis Sisa Makanan Pasien Rawat Inap Rumah Sakit

Authors

  • Dewi Sri Sumardilah Jurusan Gizi Poltekkes Tanjungkarang

DOI:

https://doi.org/10.26630/jk.v13i1.3032

Keywords:

Food leftovers, Inpatients, Hospital.

Abstract

Kepmenkes No.129/Menkes/SK/II/2008 concerning Minimum Hospital Service Standards (SPM) states that as much as 20% of food leftovers are not eaten by patients. Patient nutrition becomes inadequate and inefficient due to wasted costs. This study aims to analyze food waste from inpatients at the hospital. Using a cross-sectional design, measurements were made of 113 inpatients at Ahmad Yani Metro Hospital, taken proportionally from classes I, II, and III with the consecutive method. As the dependent variable is leftover food and the independent variable is food appearance (portion and serving), food taste (seasoning and food temperature), and food from outside the hospital. Data were collected by interview technique using a closed list of questions and assessment using the Comstock Form. The analysis will be carried out to the bivariate level using a t-test. The results of this study indicate that 79.6% of inpatients at the Ahmad Yani Hospital in Metro City left less than 20% of food left. Meanwhile, the average leftover food reached 18.5% (SD=14.7%). There was a relationship between food presentation (p-value=0.018), food temperature (p-value=0.048), and food from outside the hospital (p-value= 0.044) with leftover food. Meanwhile, the portion of food (p-value=0.178) and seasoning (p-value=0.115) had no significant relationship with food waste. Therefore, it is recommended to hospitals as nutrition service providers improve the vegetable menu in the menu cycle.

References

Afiifah, Ummu. (2018). Hubungan Ketepatan Porsi Makanan Dengan Sisa makanan Lunak di RSI PKU Muhammadiyah Tegal Kecamatan Adiwerna Kabupaten Tegal. Tesis. Universitas Muhammadiyah Semarang.

Agustina, L., & Primadona, S. (2018). Hubungan Antara Rasa Makanan dan Suhu Makanan dengan Sisa Makanan Lauk Hewani Pada Pasien Anak Di Ruang Rawat Inap RUMKITAL Dr. Ramelan Surabaya. Amerta Nutrition, 2(3), 245-253. ttps://doi.org/10.20473/amnt.v2i3.2018.245-253

Atmanegara, Ode, W., M.D.D., & Yustini. (2013). Gambaran tingkat kepuasan siswa terhadap mutu hidangan pada penyelenggaraan makanan di sekolah polisi negara (SPN) Batua Polda Sulsel tahun 2013. Jurnal Universitas Hasanuddin Makassar.

Fatkhurohman, F., Lestari, Y. N., & Torina, D. T. (2017). Hubungan Perubahan Standar Porsi Makan Dengan Sisa Makanan Pasien Rumah Sakit Holistik Tahun 2016 (Studi Sisa Nasi Pada Menu Makan Siang Diet Di Rs Holistik). Gizi Indonesia, 40(1), 1-8. https://doi.org/10.36457/gizindo.v40i1.218

Kementrian Kesehatan RI. (2013). Pedoman Penyusunan Standar pelayanan Minimum di Rumah Sakit. Jakarta: Dirjen BUK Kemenkes RI.

Kementerian Kesehatan RI. (2013). Buku Pedoman Pelayanan Gizi Rumah Sakit. Jakarta: Dirjen Bina Kesehatan Masyarakat.

Lumantoruan, D. B. S. (2012). Hubungan Penampilan Makanan dan Faktor Lainnya Dengan Sisa Makanan Biasa Pasien Kelas 3 Seruni RS Puri Cinere Depok Bulan April-Mei 2012. [Skripsi]. Depok: Universitas Indonesia.

Mas’ud, H., Rochimiwati, S. N., & Rowa, S. S. (2015). Studi evaluasi sisa makanan pasien dan biaya makanan pasien di rsk dr tadjuddin chalid dan rsud kota makassar. Media Gizi Pangan, 19, 91-95.

Meliana, M., & Vionalita, G. (2020). Determinan Faktor Sisa Makanan pada Pasien Rawat Inap di Rumah Sakit Hermina Daan Mogot. Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat: Media Komunikasi Komunitas Kesehatan Masyarakat, 12(4), 152-157. https://doi.org/10.52022/jikm.v12i4.101

Mutyana, L. (2011). Faktor-faktor yang berhubungan dengan daya terima pasien rawat inap di Rumah Sakit Ibu dan Anak Budiasih Serang tahun 2011. [Skripsi]. Jakarta: Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan UIN Syarif Hidayatullah Jakarta.

Nafies, D. A. A., & Widyaningsih, E. N. (2016). Hubungan Cita Rasa Makanan Dan Konsumsi Makanan Dari Luar Rumah Sakit Dengan Sisa Makanan Biasa Pada Pasien Di Rumah Sakit Orthopedi Prof. Dr. R. Soeharso Surakarta. [Skripsi]. Surakarta: Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Nuraini, N. (2016). Hubungan suhu makanan dengan sisa makanan pasien dewasa dengan diet lunak di ruang rawat inap penyakit dalam RSUD Kota Semarang. [Skripsi]. Fakultas Ilmu Kesehatan dan Keperawatan Universitas Muhammadiyah Semarang.

Pemerintah Daerah Kota Metro. (2016). Rencana Strategis RSU Ahmad Yani Metro. Metro.

Priyanto, Oki Hadi. (2009). Faktor yang berhubungan dengan terjadinya sisa makanan pada pasien rawat inap kelas III di RSUD Kota Semarang. [Skripsi]. Semarang: Fakultas Ilmu Keolahragaan, Universitas Negeri Semarang.

Puruhita, N., Hagnyonowati, H., Adianto, S., Murbawani, E. A., & Ardiaria, M. (2014). Gambaran sisa makanan dan mutu makanan yang disediakan instalasi gizi rumah sakit umum pusat Dr. Kariadi Semarang. Diponegoro Journal of Nutrition and Health, 1(1), 89715.

Rizani, Ahmad. (2013). Pengaruh faktor internal dan eksternal terhadap terjadinya sisa makanan pasien rawat inap di rumah sakit Bayangkara Palembang tahun 2013. [Skripsi]. Palembang: Universitas Sriwijaya Palembang.

Rumokoy, D. G. M., Kapantow, N. H., & Kandou, G. D. (2017). Faktor-Faktor Yang berhubungan Dengan SIsa Makanan Pada Pasien Di Kelas III Penyakit Dalam RSUP Prof. DR. RD Kandou Kota Manado. IKMAS, 2(3). http://www.ejournalhealth.com/index.php/ikmas/article/view/26

Tanuwijaya, L. K., Sembiring, L. G., Dini, C. Y., Arfiani, E. P., & Wani, Y. A. (2018). Sisa Makanan Pasien Rawat Inap: Analisis Kualitatif. Indonesian Journal of Human Nutrition, 5(1), 51-61. https://doi.org/10.21776/ub.ijhn.2018.005.01.6

Williams, P., & Walton, K. (2011). Plate waste in hospitals and strategies for change. e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism, 6(6), e235-e241. https://doi.org/10.1016/j.eclnm.2011.09.006

Wirasamadi, N. L. P., Adhi, K. T., & Weta, I. W. (2015). Analisis sisa makanan pasien rawat inap di RSUP Sanglah Denpasar Provinsi Bali. Public Health and Preventive Medicine Archive, 3(1), 88-95.

Downloads

Published

30-04-2022