Hubungan Pengetahuan Ibu Tentang “Isi Piringku†dengan Kejadian Stunting Anak Balita Usia 12-59 Bulan
DOI:
https://doi.org/10.26630/jk.v12i1.2348Keywords:
Isi Piringku, Knowledge, Stunting, Toddler.Abstract
A toddler is an age group that is prone to nutrition and disease. The handling of stunting in the Bangka Belitung Islands Province is a priority in Bangka Regency. Mendo Village has the highest percentage of stunting, which is 17,7%. The purpose of this study is to analyze the relationship mother's knowledge about Isi Piringku with the nutritional status of children aged 12-59 months in Mendo Village, Mendo Barat Subdistrict. The design of this study was a cross-sectional study which was conducted in Mendo Village, Mendo Barat Subdistrict. The number of samples used was 96 mothers and toddlers aged 12-59 months Data analysis used univariate and bivariate analysis with chi-square statistical tests. The results of this study are More toddler mothers have good knowledge about Isi Piringku is 64,6% (62 people), while the nutritional status of stunting toddlers is 6% (6 people). There is no correlation between mother's knowledge about Isi Piringku with the nutritional status of children age 12-59 months in Mendo Village, Mendo Barat Subdistrict with a p-value=0,125 (p-value>0,05). This happens because the respondent has toddlers with normal nutritional status but the respondent has less knowledge about Isi Piringku, and vice versa being influenced by economic factors/work, education, age, and environment.
References
Almatsier, Sunita. (2012). Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Umum.
Al-Shookri, Layla Al-Shukaily, Fouad Hassan, Sadeq Al-Sheraji, Saif Al-Tobi. (2011). Effect of Mothers Nutritional Knowledge and Attitudes on Omani Children’s Dietary Intake. Oman Medical Journal, 26(4), 253-257.
Anggraini, S. D. (2008). Hubungan Antara Tingkat Pengetahuan Ibu Tentang Makanan Bergizi Dengan Status Gizi Balita Usia 1-3 Tahun di Desa Lencoh Wilayah Kerja Puskesmas Selo Boyolali. [Skripsi]. Surakarta: Fakultas Ilmu Kesehatan, Universitas Muhammadiyah Surakarta.
Burhani PA, Oenzil F, Revilla G. (2016). Hubungan Tingkat Pengetahuan Ibu dan Tingkat Ekonomi Keluarga Nelayan dengan Status Gizi Balita di Kelurahan Air Tawar Kota Padang. Jurnal Kesehatan Andalas. 5 (3), 515-521.
Damaiyanti, A., Widia, L., Ningsih, R., & Bumbu, K. K. B. K. T. (2016). Hubungan Antara Pola Makan Dengan Status Gizi Pada Balita Di Posyandu Desa Manunggal Wilayah Kerja Puskesmas Batulicin 1 Kecamatan Karang Bintang. Jurnal Darul Azhar, 1(1), 63-68.
Dinas Kesehatan Provinsi Kepulauan Bangka Belitung. (2017). Profil Kesehatan Provinsi Kepulauan Bangka Balitung Tahun 2017. Bangka Belitung: Dinas Kesehatan Provinsi Kepulauan Bangka Belitung.
Direktorat Jenderal Bina Gizi Masyarakat. (2018). Buku Saku Pemantauan Status Gizi dan Indikator Kinerja Gizi Tahun 2017. Jakarta: Kementerian Kesehatan RI 2018.
Global Nutrition Report. (2014). Action and Accountability to Accelerate The World’s on Nutrition. Washington, DC: International Food Policy Research Institutet.
Kementerian Kesehatan RI. (2010). Rencana Strategis Kementerian Kesehatan Tahun 2010-2014. Jakarta.
Kementerian Kesehatan RI. (2014). Pedoman Umum Gizi Seimbang. Jakarta: Direktorat Jenderal Bina Gizi dan KIA.
Lameshow, S. (1997). Besar Sampel dalam Penelitian Kesehatan. Yogyakarta: Universitas Gadjah Mada.
Lin D.Y. (2008). Hubungan Pengetahuan dan Sikap Ibu Dengan Pemberian Asi Ekslusif. [Tesis]. Surakarta: Program Studi Kedokteran Keluarga, Universitas Sebelas Maret.
Mahardika, A. (2012). Hubungan antara Pendapatan Keluarga dan Pengetahuan Gizi Ibu dengan Status Gizi Balita Di Desa Selodoko Kecamatan Ampel Kabupaten Boyolali. [Skripsi]. Surakarta: Universitas Muhammadiyah Surakarta.
Marmi. (2013). Gizi Dalam Kesehatan Reproduksi. Yogyakarta : Pustaka Pelajar.
Mulyana, D. W. (2013). Pengaruh Tingkat Pengetahuan, Pendidikan, Pendapatan, dan Perilaku Ibu Terhadap Status Balita Gizi Buruk di Kecamatan Tegalsari dan di Kecamatan Tandes Kota Surabaya. Swara Bhumi, 2(2), 1-10.
Mulyono, S. (2000). Perilaku Kebersihan Lingkungan Siswa Sekolah Dasar Dihubungkan dengan Pengetahuan Kebersihan Lingkungan dan Persepsi tentang Pengawasan Guru. Majalah Kesehatan Masyarakat, 6(2), 10-13.
Munawaroh, S. (2015). Pola Asuh Mempengaruhi Status Gizi Balita. Jurnal Keperawatan. 6 (1), 44-50.
Nasution, Henna Sultana, dkk. (2018). Hubungan Pola Makan dengan Status Gizi pada Anak Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Medan. Jurnal Kesehatan Masyarakat dan Lingkungan Hidup. 1 (1), 15-21.
Ni’mah, K., & Nadhiroh, S. R. (2015). Faktor yang berhubungan dengan kejadian stunting pada balita. Media Gizi Indonesia, 10(1), 13-19.
Notoatmodjo, S. (2008). Pendidikan dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.
Nur. (2016). Hubungan Pengetahuan Ibu Tentang Pemberian Nutrisi Terhadap Status Gizi Anak Toodler di Desa Gonilan. [Skripsi]. Surakarta: Universitas Muhammadiyah Surakarta.
Nyoman, Arya. (2013). Hubungan Tingkat Pendidikan dan Umur Terhadap Pekerjaan. [Skripsi]. Yogyakarta: Universitas Negeri Yogyakarta.
Purwani, E., & Mariyam. (2013). Pola Pemberian Makan Dengan Status Gizi Anak Usia 1 Sampai 5 Tahun Di Kabunan Taman Pemalang. Jurnal Keperawatan Anak. 1(1), 30-36.
Putri. (2002). Hubungan Tingkat Pendidikan Ibu, Tingkat Ekonomi Keluarga Nelayan dengan Status Gizi Balita Di Desa Pauh Barat Kabupaten Padang Pariaman. [Skripsi]. Padang: Universitas Andalas.
Rahmawati I, Sudargo T, Paramastri I. (2018). Pengaruh Penyuluhan dengan Media Audio Visual Terhadap Peningkatan Pengetahuan Sikap dan Perilaku Ibu Balita Gizi Kurang dan Buruk di Kabupaten Kotowaringin Barat Provinsi Kalimantan Tengah. Jurnal Gizi Klinik Indonesia. 4(2), 69-77.
Renata P, Dewajanti A.M. (2017). Hubungan Pengetahuan , Sikap , dan Perilaku Tentang Gizi Hubungan Pengetahuan, sikap, Perilaku Tentang Gizi Seimbang dengan Status Gizi Siswa Kelas IV dan V di Sekolah Dasar Tarakanita Gading Serpong. Jurnal Kedokteran Medik. 23(1), 60-68.
Santoso. (2010). Kesehatan dan Gizi. Jakarta: Rineka Cipta.
Soetjiningsih. (2014). Tumbuh Kembang Anak. Jakarta: EGC.
Supariasa. (2012). Pendidikan dan Konsultasi Gizi. Jakarta: EGC.
Supariasa, I.D.N., Bakri, B., dan Fajar, I. (2012). Penilaian Status Gizi. Jakarta: EGC.
UNICEF. (2012). Ringkasan Kajian Gizi. Jakarta: Pusat Promosi Kesehatan - Kementerian Kesehatan RI.
Wahyuni, I. (2009). Hubungan Tingkat Pengetahuan Ibu tentang Gizi dengan Status Gizi Anak Balita Di Desa Ngemplak Kecamatan Karangpandan Kabupaten Karanganyer. [Skripsi]. Surakarta: Universitas Sebelas Maret.
Yabanci N., Kisac I., Karakus S. (2014). The effects of mother’s nutritional knowledge on attitudes and behaviors of children about nutrition. Procedia - Social and Behavioral Sciences.116 (2), 4477-4481.
Downloads
Additional Files
Published
Issue
Section
License
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License (CC BY-SA 4.0) that allows others to share the work with an acknowledgment of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors can enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.