ANALISIS KEBERADAAN RHODAMIN B PADA SAUS TOMAT YANG BEREDAR DI PASAR KOTA PALEMBANG

Rizky Amelia, Zairinayati Zairinayati

Abstract


Coloring substances in food are generally classified into two categories, namely natural dyes and synthetic dyes. Rhodamine B is a synthetic dye which is widely used in the textile industry. The use of Rhodamine B in food can cause irritation to digestion, inhalation, and eyes.

This research was conducted to detect rhodamine B content in tomato sauce by adding detergent. The design of this study was a qualitative descriptive study conducted on tomato sauce on the market.

The test results for the presence of rhodamine B in tomato sauce with the addition of detergent solution showed that from 6 samples examined, there were 4 samples that had a color change from bright red to pale red. The color change indicates that there is Rhodamine B in tomato sauce.

Positive tomato sauce contains the harmful dye rhodamine B using a detergent solution as a medium to determine the content of synthetic dyes qualitatively.


Keywords


Detergent, tomato sauce, Rhodamin-B

Full Text:

PDF

References


Adriani, A., & Zarwina, I. (2019). Pendidikan Untuk Masyarakat Tentang Bahaya Pewarna Melalui Publikasi Hasil Analisis Kualitatif Pewarna Sintetis Dalam Saus. Jurnal Serabi Ilmu, 20(02).

Agustin, P., & Sulistryarsi, A. U. (2016). Analisis Rhodamin B Pada Saus Tomat Yang Beredar Di Kota Madiun Dengan Metode Kromatografi Lapis Tipis. Jurnal Florea, 03(01).

Fatmawati, S., Rosidi, A., & Handarsari, E. (2013). Prilaku Higine Pengolahan Makanan Berdasarkan Pengetahuan Tentang Higine Mengolah Makanan Dalam Penyelenggaraan Makanan Di Pusat Pendidikan Dan Latihan Olahraga Pelajar Jawa Tengah. Jurnal Pangan Dan Gizi. Universitas Muhammadiyah Semarang, 04(08).

Febrina, G. A. A. R., Wiratmini, N. I., & Sudatri, N. W. (2013). PENGARUH PEMBERIAN RHODAMIN B TERHADAP SIKLUS ESTRUS MENCIT ( Mus musculus L . ) BETINA EFFECT OF RHODAMIN B ON ESTROUS CYCLE IN FEMALE MICE ( Mus musculus L .). Jurnal Biologi, 16(1), 21–23.

Ginting, J. P. . (2016). Strip Tes Berbasis Kurkumin untuk Deteksi Boraks pada Sampel Makanan. Universitas Jember.

Huriyyah, N. A. A. (2019). Analisis Risiko Kesehatan Lingkungan Pajanan Rhodamin B Pada Konsumsi Saus Di Sdn Cirendeu 02 Tahun 2019 Analisis Risiko Kesehatan Lingkungan Pajanan Rhodamin B Pada Konsumsi Saus Di Sdn Cirendeu 02 Tahun 2019. In Skripsi (p. 162).

Ifu, A.L., Tamrin, & Sadimantara, M. S. (2016). Analisis Kndungan Rhodamin B pada Sambal Botol yang Diperdagangkan Dipasar Modern Kota Kendari. Jurnal Sains Dan Teknologi Pangan, 1(3), 240–245.

Laksmita, A. S., Widayanti, N. P., & Refi, M. A. F. (2018). Identifikasi Rhodamin B Dalam Saus Sambal yang Beredar di Pasar Tradisional dan Modern Kota Denpasar. Jurnal Media Sains, 2(1), 8–13. https://www.jurnal.undhirabali.ac.id/index.php/jms/article/view/350/316

Londong, G, M., Abidjulu, B. J., & Kojong, N, S. (2017). Analisis Zat Pewarna Rhodamin B Pada Saos Bakso Tusuk Yang Beredar Di Sekitar Kampus Universitas Sam Ratulangi Manado. Jurnal Ilmiah Farmasi. UNSRAT, 06(04).

Maidah. (2015). Analisis Kualitatif Natrium Benzoat, Boraks Dan Formalin Dalam Berbagai Makanan Olahan Yang Terdapat Di Lingkungan Sekolah Dasar Kecamatan Tamalanrea Kota Makasar. Skirpsi. Fakultas Matematika Dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Hasanudin.

Paratmanitya, Y., & Aprilia, V. (2016). Kandungan bahan tambahan pangan berbahaya pada makanan jajanan anak sekolah dasar di Kabupaten Bantul Harmful food additive substances content in the snack food of elementary school children in Bantul. 1.

Permenkes RI No, 33 tahun 2012 tentang Bahan Tambahan Pangan, (2012).

Prasetya, A. W. (2016). Deteksi Kandungan Rhodamin B Pada Saus Serta Cemaran Boraks Dan Bakteri Salmonella Sp . Pada Cilok Keliling Salatiga the Detection of Rhodamine B Content on the Sauce and the Contamination of Borax and Salmonella Sp . in the Cilok in Salatiga. Jurnal Ilmu Pertanian AGRIC, 28(1), 69–78.

Prayoko, H., & Thristi, I. (2017). Identifikasi Zat Pewarna Rhoodamin B Pada Terasi Dan Gulali Kapas Di Kota Medan. Jurnal Ibnu Sina Biomedika, 01(01).

Rusmalina, S., & Anindhita, M. A. (2009). Identifikasi Rhodamin B dalam Saus Sambal yang Beredar di Kota Pekalongan. 41–46.

Saeffurqon, Amirus, K., & Nurmala, E. E. (2017). perbandingan Kadar Rhodamin B pada Saus Cabai dan bumbu Giling merah di Beberapa pasar Tradisional Kota Bandar Lampung Tahun 2016. Jurnal Dunia Kemas, 6(2), 110–116.

Samosir, Bialangi, A. S., & Iyabu, H. (2018). Analisis kandungan Rhodamin B Pada Saus Tomat Yang Beredar Sentral Kota Gorontalo Dengan Menggunakan Metode Kromatografi Lapis Tipis. Jurnal Entropi, 13(01).

Undang-undang No. 18 tahun 2012 tentang Pangan, (2012).

Widiarti, & Djasang, S. (2019). Identifikasi Rhodamin B pada Saos Cabai Produksi Lokal yang dijual di beberapa Pasar Tradisional Kota Makasar. Jurnal Media Analis Kesehatan, 10(2), 136–142.

Yuliarti, N. (2007). Awas bahaya di balik lezatnya makanan (Cetakan 1). Andi.




DOI: https://doi.org/10.26630/rj.v14i2.2153

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Publish by: Department of Environmental Health, Tanjungkarang Health Polytechnic

Alamat: Jl. H. Mena No.100, Hajimena, Kec. Natar, Kabupaten Lampung Selatan, Lampung 35145.
Telepon: 081273715302, email:  ruwajurai@poltekkes-tjk.ac.id

Lisensi Creative Commons
Ruwa Jurai: Jurnal Kesehatan Lingkungan is licensed under a Lisensi Internasional Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 .