Pengaruh Jus Rumput Laut (Eucheuma Sp) terhadap Peningkatan Kadar Hb Ibu Hamil Trimester I dengan Anemia

Authors

  • Sofia Mawaddah poltekkes kemenkes palangka raya
  • Rabiatul Adawiyah Jurusan Sarjana Terapan Kebidanan, Poltekkes Kemenkes Palangka Raya

DOI:

https://doi.org/10.26630/jk.v12i3.2583

Keywords:

Anemia, Pregnant women, Seaweed.

Abstract

The effect of anemia in pregnancy is not good for the mother, both during pregnancy, childbirth, and in the puerperium. One of the foods that contain iron is seaweed. Seaweed (Eucheuma sp) is one of the foodstuffs that contain several intermediate compounds needed in the synthesis of hemoglobin such as iron, protein, and vitamin B complex. The purpose of this study was to determine the effect of seaweed juice (Eucheuma sp) on increasing hemoglobin levels of pregnant women in the first trimester of anemia. This study was a pre-experimental study with a one-group pretest-posttest design with a sample of 30 pregnant women in the first trimester who met the inclusion criteria of the study. Researchers measured Hb levels before after being given seaweed juice, the statistical test used was the Paired T-Test test, p-value= 0,000. The conclusion from this study was that seaweed juice could increase Hb levels in first-trimester pregnant women with anemia.

References

Ayuni, D. Q., & Rishel, R. A. (2021). Pemberian Konsumsi Rumput Laut (Eucheuma Spinosum) Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil Diwilayah Kerja Puskesmas Naras Kota Pariaman. Jurnal Ilmu Keperawatan dan Kebidanan, 12(1), 149-156.

Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan kementrian Kesehatan RI. Riset Kesehatan Dasar (Riskesdas) 2013. Jakarta.

Dinas Kesehatan Provinsi Kalimantan Tengah. (2016). Profil Kesehatan Provinsi Kalimantan Tengah Tahun 2016. Kalimantan Tengah.

Dinas Kesehatan Provinsi Kalimantan Tengah. (2017). Profil Kesehatan Provinsi Kalimantan Tengah Tahun 2017. Kalimantan Tengah.

Dinas Kesehatan Provinsi Kalimantan Tengah. (2018). Profil Kesehatan Provinsi Kalimantan Tengah Tahun 2018. Kalimantan Tengah.

Dinas Kesehatan Provinsi Kalimantan Tengah. (2019). Profil Kesehatan Provinsi Kalimantan Tengah Tahun 2019. Kalimantan Tengah.

Kementerian Kesehatan RI. (2015). Pedoman Program Pemberian dan Pemantauan Mutu Tablet Tambah Darah Untuk Ibu Hamil. Jakarta. Kerjasama Kementrian Kesehatan RI dan Millenium Challenge Account-Indonesia. http://mca- -indonesia.go.id/Pedoman-TTD.

Manuaba, I. B. (2012). Ilmu Kebidanan, Penyakit Kandungan dan KB. Jakarta: EGC.

Mawaddah, S., & Muhtar, C. M. (2018). Kenaikan Berat Badan Ibu Hamil Terhadap Berat Lahir Bayi Di Kota Palangka Raya. Mahakam Midwifery Journal (MMJ), 3(2), 230. https://doi.org/10.35963/midwifery.v3i2.104

Mawaddah, S., & Pratiwi, I. M. (2018). Hubungan Kadar Hemoglobin dengan Kejadian Dismenorea Pada Remaja. Jurnal Berkala Kesehatan, 4(2), 61-64.

Nugroho BA, P. E. (2014). Pengaruh Diet Ekstrak Rumput Laut (Eucheuma sp.) Terhadap Kadar Glukosa Darah Tikus Putih (Rattus norvegicus) Hiperglikemik. Media Med Indonesia, 39(3), 154-156.

Permenkes RI. (2014). Permenkes RI No. 88 Tahun 2014 Standar tablet tambah darah bagi wanita usia subur dan ibu hamil. Jakarta: Permenkes RI.

Prawirohardjo. (2011). Ilmu Kebidanan. Jakarta: PT. Bina Pustaka Sarwono Prawirohardjo.

Rahmi, R. (2018). Efektifitas Konsumsi Rumput Laut Untuk Meningkatkan Kadar Haemoglobin Pada Ibu Hamil Anemia. Jurnal Endurance, 3(1), 195.https://doi.org/10.22216/jen.v3i1.2616

Noflidaputri, R. (2018). Perbandingan Pemberian Rumput Laut (Eucheuma Sp) Dan Tablet Fe Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Ibu Hamil Anemia Di Puskesmas. Menara Ilmu, 12(3).

Salmariantity. (2012). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Anemia pada IbuHamil di Wilayah Kerja Puskesmas Gajah Mada Tembilahan Kabupaten Indragiri Hilir tahun 2012. [Skripsi]. Depok: Fakultas Kesehatan Masyarakat, Universitas Indonesia.

Supariasa, Bakri, B & Fajar, I. (2016). Penilaian Status Gizi. Jakarta: EGC.

Uluwiyatun, U., Runjati, R., & Suwondo, A. (2015). Pengaruh Konsumsi Rumput Laut (Eucheuma Sp) terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin. Jurnal Endurance, 3 (1), 195-199.

Wibowo. (2012). Manajemen Kinerja. Jakarta: Raja Grafindo Persada.

Widya, K. (2014). Gizi Ibu Hamil. Yogyakarta: Nuha Medika.

Yuliastuti, E. (2014). Faktor-faktor yang berhubungan dengan kekurangan energi kronis pada ibu hamil di Wilayah Kerja Puskesmas Sungai Bilu Banjarmasin. An-Nadaa: Jurnal Kesehatan Masyarakat, 1(2), 72-76.

Downloads

Published

30-11-2021