Peningkatan Kadar Hemoglobin Remaja Putri dengan Pemberian Kukis Pelangi Ikan Gaguk (Arius thalassinus)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26630/jk.v11i2.2133

Keywords:

Arius thalassinus, Cookies, Hemoglobin level.

Abstract

Women have a higher risk of anemia, especially in young women. This study aimed to determine the effect of giving the rainbow fish cookies (Arius thalassinus) to changes in hemoglobin levels in young girls in Pancasila MTs Bengkulu City. This study was a pre-experimental design study with one group pretest and posttest design. The sampling technique was done by purposive sampling as many as 37 people. The treatment given is in the form of 10 pieces (100gr) rainbow fish cookies for 30 days to young women. This research was carried out by checking the levels of hemoglobin before and after the administration of the rainbow fish cookies. The analysis used is the dependent parametric T-test. The average recall of young women 3x24 hours was Fe intake by 5,40mg, protein intake by 40,4 grams, and vitamin C intake by 5,7mg. In the provision of cookies rainbow fish (Arius thalassinus) obtained an average value of hemoglobin levels before that is 10,70g/dL and after being given treatment to 12,87g/dL with a p-value of 0,000 (<0,05). There is an effect of giving cookies rainbow fish to hemoglobin levels in young girls in Pancasila MTs Bengkulu City.

Author Biographies

Dwi Putri Cahyati, Jurusan Gizi

Jurusan Gizi

Betty Yosephin Simanjuntak, Poltekkes Kemenkes Bengkulu

Jurusan Gizi

Ahmad Rizal, Poltekkes Kemenkes Bengkulu

Jurusan Gizi

References

Adriani, M., dan Wirjatmadi B. (2012). Pengantar Gizi Masyarakat. Jakarta: Kencana Prenada Media Group.

Almatsier, S. (2009). Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama.

Almatsier, S. (2011). Gizi Seimbang Dalam Daur Kehidupan. Jakarta: PT. Gramedia Pustaka Utama.

AKG. (2019). Permenkes RI No 28 Tahun 2019 tentang Angka Kecukupan Gizi yang Dianjurkan Untuk Masyarakat Indonesia. Menteri Kesehatan RI, Jakarta.

Diah, D., Kristianto, Y., Rullyni, N. T., Ridayani, R., & Rahmadona, R. (2019). Pengaruh Otak-Otak Tempe Bilis terhadap Kadar Haemoglobin (Hb) Ibu Hamil dengan Anemia. Quality : Jurnal Kesehatan, 13(2), 54-61.

Dona, Astuti. (2014). Pengaruh pemberian fe dan vitamin c terhadap peningkatan hemoglobin pada remaja putri yang mengalami anemia di SMPN 1 Baso Kabupaten Agam tahun 2013. [Skripsi]. Padang: Fakultas Kesehatan Masyarakat, Universitas Andalas.

Febrianti, S. (2013). Analisis Faktor-Faktor Yang Memengaruhi Harga Ikan Manyung (Arius thalassinus) Di TPI Bajomulyo Juwana Pati. Journal of Fisheries Resources Utilization Management and Technology, 2(3), 162-171.

Indrawani, Yvonne M & Arfiyanti. (2010). Peningkatan Pengetahuan Mahasiswa Kedokteran Tentang Suplementasi Makanan pada Ibu Hamil yang Anemia: Fortifikasi cookies dengan vitamin, mineral, ligan, albumin, dan globin. [Skirpsi]. Depok: Fakultas Kedokteran, Universitas Indonesia.

Jaelani, M., Simanjuntak, B. Y., & Yuliantini, E. (2017). Faktor Risiko yang Berhubungan dengan Kejadian Anemia pada Remaja Putri. Jurnal Kesehatan, 8(3), 358-368.

Kementerian Kesehatan RI. (2013). Riset Kesehatan Dasar Tahun 2013. Jakarta: Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan.

Kementerian Kesehatan RI. (2018). Riset Kesehatan Dasar Tahun 2018. Jakarta: Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan.

Lailiyana. (2012). Analisis Kandungan Zat Gizi dan Uji Hedonik Kukis Kaya Gizi pada Siswi SMPN 27 Pekanbaru. [Skripsi]. Depok: Universitas Indonesia.

Mansur, W. (2017). Pengaruh Pemberian Brownies Tempe Subtitusi Wortel (Daucus Carota L.) Terhadap Kadar Hemoglobin (Hb) Pada Ibu Hamil Anemia Di Wilayah Kerja Puskesmas Pertiwi Kecamatan Mariso Kota Makassar Skripsi Diajukan Untuk Memenuhi Salah Satu Syarat Meraih Gelar. [Skripsi]. Makassar: Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar.

Maryam, Siti. (2016). Gizi dalam Kesehatan Reproduksi. Jakarta: Salemba Medikal

Putri, R. D., Simanjuntak, B. Y., & Kusdalinah, K. (2017). Pengetahuan Gizi, Pola Makan, dan Kepatuhan Konsumsi Tablet Tambah Darah dengan Kejadian Anemia Remaja Putri. Jurnal Kesehatan, 8(3), 404.

Quintero-Gutiérrez, A. G., Mariaca-Gaspar, G. I., Villanueva-Sánchez, J., Polo, J., Rodríguez, C., & González-Rosendo, G. (2012). Acceptability and use of heme-iron concentrate roduct added to chocolate biscuit filling as an alternative source of a highly available form of iron. CYTA - Journal of Food, 10(2), 112–118.

Sri, Dewi Kartika. (2014). Efikasi pemberian biskuit fungsional ikan gabus (ophiocephalus striatus) terhadap imunitas humoral anak. [Disertasi]. Bogor: Institut Pertanian Bogor.

Sari, H. P., Agustia, F. C., Subardjo, Y. P., & Ramadhan, G. R. (2018). Biskuit mocaf–garut tinggi zat besi meningkatkan kadar Fe darah dan kadar hemoglobin pada tikus Sprague Dawley. Jurnal Gizi Indonesia (The Indonesian Journal of Nutrition), 7(1), 49-53.

Sediaoetama, A. D. (2010). Ilmu gizi untuk mahasiswa dan profesi. Jakarta: Dian Rakyat.

Setyaningsih RI, Pangestuti DR, Rahfiludin MZ. (2018). Hubungan asupan protin, zat besi, vitamin C, fitat dan tannin terhadap kadar hemoglobin calon pendonor darah laki-laki. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 8; 6(4): 238-246.

Simanjuntak, B. Y. (2006). Pengaruh Suplementasi Tablet Besi 2 Kali Seminggu Selama 12 Minggu dan Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Status Anemia Siswa di 6 SD Jakarta Utara. [Thesis]. Depok: Universitas Indonesia.

Syahwal, S., & Dewi, Z. (2018). Pemberian snack bar meningkatkan kadar hemoglobin (Hb) pada remaja putri. AcTion: Aceh Nutrition Journal, 3(1), 9-15.

Vitando, T., Simanjuntak, B. Y., & Jumiyati. (2019). Perubahan Kadar Protein dan Kalsium pada Pembuatan Tepung Ikan Gaguk dengan Variasi Suhu dan Waktu [Karya Tulis Ilmiah]. Bengkulu: Polteknik Kesehatan Kemenkes Bengkulu.

World Health Organization (WHO). (2017). Global Accelerated Action for the Health of Adolescents (AH-HA): guidance to support country implementation. Geneva: World Health Organization.

World Health Organization (WHO). (2011). Guideline: Intermittent Iron and Folic Acid Supplemention in Menstruating Women. Geneva: World Health Organization.

Downloads

Published

24-09-2020