Pengaruh Pendampingan Gizi terhadap Perubahan Perilaku Pemenuhan Gizi Ibu Hamil Kurang Energi Kronik (KEK)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26630/jk.v10i2.1366

Keywords:

CED pregnant women, Nutritional assistance, Nutritional fulfillment behavior

Abstract

CEDs in pre-pregnancy and pregnant women have an impact on the birth of Intra Uterine Growth Retardation (IUGR) children, Low Birth Weight (LBW) and stunting, so that SEZ problems in pregnant women need to be improved through nutritional assistance. The study aims to prove the effect of nutritional assistance on CED pregnant women on changes in knowledge, attitudes and actions in fulfilling nutrition. The study was carried out in the cities of Bengkulu and Bandar Lampung with a quasi-experimental design carried out by health cadres who had been trained to assist pregnant women with CED to carry out health promotion and monitor consumption of Supplementary Feeding Programme (SFP) and Fe Tablet consumption for 3 months. Changes in knowledge, attitudes and actions in nutritional fulfillment were analyzed by different mean and independent samples. The results of the study found that effective nutrition assistance to increase knowledge, positive attitudes and actions of CED pregnant women in fulfilling nutrition. After mentoring there was a significant increase in the average knowledge score, attitudes and actions of CED pregnant women in both the City of Bengkulu and in Bandar Lampung. Need continuous nutrition assistance for CED pregnant women so that behavioral changes and fulfillment of balanced nutrition occur during pregnancy and postpartum.

References

Achmad, D Sediaoetama. (2010). Ilmu gizi. Jakarta: Dian Rakyat.

Amalia F, Nugraheni SA, Kartini A. (2018). Pengaruh Edukasi Gizi Terhadap Pengetahuan Dan Praktik Calon Ibu Dalam Pencegahan Kurang Energi Kronik Ibu Hamil (Studi Pada Pengantin Baru Wanita Di Wilayah Kerja Puskesmas Duren, Bandungan, Semarang). Jurnal Kesehatan Masyarakat (E-Journal), 6(5): 370-377. ejournal3.Undip.Ac.Id/Index.Php/Jkm

Amir A, Muis SF, dan Suyatno. (2008). Pengaruh penyuluhan model pendampingan terhadap perubahan status gizi anak usia 6-24 bulan. Media Medika Indonesia, 43 (3): 148-154

Astuti. (2012). Pengaruh Pendidikan Kesehatan Terhadap Perubahan Pengetahuan dan Sikap Ibu Hamil Dalam Mengkonsumsi Tablet Fe (Ferum) Di Rumah Bersalin Sri Lumintu Surakarta. (Skripsi, Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Muhammadiyah). Surakarta.

Black, R. E., Allen, L. H., Bhutta, Z. A., Caulfield, L. E., De Onis, M., Ezzati, Mathers C, Rivera J, Group, C. U. S. (2008). Maternal and child undernutrition: global and regional exposures and health consequences. The Lancet, 371(9608), 243-260.

Citrakesumasari, Susilowati D, Suriah, Bohari. (2012). Mappacci sebagai pendekatan pemberian pemahaman calon pengantin tentang anemia gizi dan kurang energi kronik (KEK) di Kabupaten Barru. Laporan Hasil Riset Operasional Intervensi Kesehatan Ibu Dan Anak. Makassar: Pusat Humaniora, Kebijakan Kesehatan dan Pemberdayaan Masyarakat Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan Kementerian Kesehatan Republik Indonesia bekerja sama dengan Program Studi Ilmu Gizi, Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Hasanuddin.

Departemen Kesehatan RI. (2007). Pedoman Pendampingan Keluarga Menuju Kadarzi. Direktorat BGM Dirjen Binkesmas Depkes, Jakarta.

Febriantika N. (2017). Pengaruh Promosi Kesehatan Terhadap Pengetahuan Ibu Mengenai Gizi Ibu Hamil Di Puskesmas Pasir Kecamatan Ciampea Kabupaten Bogor Tahun 2016. Hearty Jurnal Kesehatan Masyarakat, 5(2): 1-8.

Green LW. (1991). Health Promotion Planning Education and Environment Approach, Second Edition. Mayfield Publishing Company, USA; 23:30-35.

Huda N. (2002). Penyuluhan Pembangunan Sebagai Sebuah Ilmu. PPS Institut Pertanian Bogor, Bogor

Kemenkes RI. (2007). Hasil Riset Kesehatan Dasar 2007. Jakarta.

Kemenkes RI. (2010). Hasil Riset Kesehatan Dasar 2010. Jakarta.

Kemenkes. (2013). Laporan Ringkasan Data Riset Kesehatan Dasar tahun 2013. Jakarta: Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan.

Notoatmodjo, S. (2007). Promosi kesehatan dan ilmu perilaku. Jakarta: Rineka Cipta.

Notoatmodjo, Soekidjo. (2003). Ilmu Kesehatan Masyarakat: Prinsip-prinsip Dasar. Jakarta: PT Rineka Cipta. 2003.

Notoatmodjo, S. 2010. Ilmu Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.

Prasetyaningsih A, Sudargo T, Susilo J. (2005). Pengetahuan, sikap dan ketrampilan penjamah makanan yang diberi pelatihan keamanan pangan di Instalasi Gizi RS Jantung harapan Kita. Jurnal Gizi Klinik Indonesia; 2 (2): 71.

Salimar. (2005). Peranan Penyuluhan dengan Menggunakan Leaflet Terhadap Perubahan Pengetahuan dan Sikap Ibu Balita Gizi Kurang. Puslitbang Gizi dan Makanan Bogor.

Soetjiningsih. 2014. Tumbuh Kembang Anak. Jakarta: Penerbit Buku Kedokteran EGC.

Taufiqurrahman, Masthalina H, Suhaema dan Sintya Handayani. (2015). Pengaruh Pendampingan pada Ibu Menyusui Terhadap Pengetahuan, Sikap dan Tindakan dalam Pemberian ASI Eksklusif dan Status Gizi Balita. Jurnal Penelitian Gizikes, 1 (1): 44-53.

Downloads

Published

13-09-2019