Anthocyanin Activity of Red Dragon Fruit (Hylocereus polyrhizus) Peel as Immunostimulan in the Covid-19 Pandemic Era

Fitriyani Fitriyani, Lisa Aulia Zahra, Istifadah Istifadah

Abstract


Background: Coronavirus disease (Covid-19) are generally self-limiting diseases that rely on immune power. Certain food nutrients can be essential in maintaining health and boosting the immune system. One of the nutrients that can maintain and boost the immune system is a flavonoid, which is found in the peel of the red dragon fruit (Hylocereus polyrhizus). The red dragon fruit peel is rich in polyphenols and anthocyanins-flavonoid, which are sources of antioxidants. Dragon fruit peel waste is developed and processed into innovative food in the form of “bakpao†as a source of nutrition and adds to the public's attractiveness, which is then labelled the product "Dragon Pao". Purpose: To help people choose food innovations that can help them increase their immunity in the Covid-19 pandemic era. Methods: This study uses a laboratory study with a qualitative approach followed by several tests of substances in the bakpao product from red dragon fruit peel. The intended tests are organoleptic, hedonic, and anthocyanin tests. The total number of panellists used for the hedonic test  was 20 people in the Malang area. Panellists were randomly selected and came from various age groups. The hedonic test was carried out using a google form through a questionnaire. Result: The results of the organoleptic test obtained a soft texture, a distinctive smell of meatballs, a pink colour, and a sweet taste. Hedonic test results obtained 80-90% of respondents' answers are in the options like and really like. Then in the anthocyanin test, the dragon fruit peel was positive for anthocyanin. Conclusion: Dragon Pao†have the potential to be a nutraceutical product as an immunostimulant in the Covid-19 pandemic era that all people like. Consumption of "Dragon Pao" is an option to increase the body's immunity as an effort to prevent exposure to Covid-19.

Latar Belakang: Penyakit Coronavirus (Covid-19) umumnya merupakan penyakit self-limiting yang bergantung pada daya tahan tubuh. Nutrisi dalam makanan memiliki peran penting dalam menjaga kesehatan dan meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Salah satu nutrisi yang mampu menjaga dan meningkatkan daya tahan tubuh, yaitu flavonoid yang terdapat pada kulit buah naga merah (Hylocereus polyrhizus). Kulit buah naga merah kaya akan polifenol dan antosianin-flavonoid yang merupakan sumber antioksidan. Limbah kulit buah naga dikembangkan dan diolah menjadi makanan inovatif berupa bakpao sebagai sumber gizi dan menambah daya tarik masyarakat, yang kemudian diberi label produk “Dragon Paoâ€. Tujuan: Membantu masyarakat memilih inovasi pangan yang dapat membantu meningkatkan imunitas di era pandemi Covid-19. Metode: Penelitian ini menggunakan studi laboratorium dengan pendekatan kualitatif yang dilanjutkan dengan beberapa pengujian zat dalam produk bakpao dari kulit buah naga merah. Uji yang dimaksud adalah uji organoleptik, hedonik, dan antosianin. Jumlah panelis yang digunakan untuk uji hedonik adalah 20 orang di wilayah Malang. Panelis dipilih secara acak dan berasal dari berbagai kelompok umur. Uji hedonik dilakukan dengan menggunakan google form melalui kuesioner. Hasil: Hasil uji organoleptik diperoleh tekstur lembut, bau khas bakpao, warna merah muda, dan rasa manis. Hasil uji hedonik diperoleh 80-90% jawaban responden berada pada pilihan suka dan sangat suka. Kemudian pada uji antosianin, kulit buah naga positif mengandung antosianin. Simpulan: “Dragon Pao†berpotensi menjadi produk nutrasetikal sebagai imunostimulan di era pandemi Covid-19 yang disukai oleh semua kalangan. Konsumsi “Dragon Pao†menjadi salah satu pilihan untuk meningkatkan imunitas tubuh sebagai upaya mencegah terpapar Covid-19.


Keywords


Covid-19; Immune System; Nutraceutical Product; Dragon Pao

Full Text:

PDF

References


Abdulkadir, W. S., Hasan, H., & Alamsyah, A. (2021). Skrining Fitokimia dan Uji Aktivitas Antioksidan Jantung Pisang Goroho (Musa acuminafe L.) Dengan Metode 1,1-Diphenyl-2-Picrylhidrazyl (DPPH). Indonesian Journal of Pharmaceutical Education, 1(3), 136–141. https://doi.org/10.37311/ijpe.v1i3.11371

Aliyah, S. H., Sagita, D., & Kurnia, D. (2021). PENGARUH EKSTRAK ETANOL DAUN UBI JALAR UNGU (Ipomoea batatas L.) TERHADAP LEUKOSIT DAN LIMFOSIT MENCIT JANTAN BALB/C YANG DI INDUKSI VAKSIN HEPATITIS B. JURNAL BIOSENSE, 4(01), 59-71. https://ejournal.unibabwi.ac.id/index.php/BIOSENSE/article/view/1421.

Batarawidjaja, K., & Rengganis, I. (2012). Imunologi Dasar, 10th Edition. In Textbook of Endodontics. Badan Penerbit FK UI.

Fauziah, A., Sudirga, S. K., & Parwanayoni, N. M. S. (2021). Uji Antioksidan Ekstrak Daun Tanaman Leunca (Solanum nigrum L.). Metamorfosa: Journal of Biological Sciences, 8(1), 28-34. 28-34, https://ojs.unud.ac.id/index.php/metamorfosa.

Herfayati, P., Pandia, S., & Nasution, H. (2020). Karakteristik Antosianin dari Kulit Buah Nipah (Nypa frutican) sebagai Pewarna Alami dengan Metode Soxhletasi. Jurnal Teknik Kimia USU, 9(1), 26–33. https://doi.org/10.32734/jtk.v9i1.2831

Listiani, N., & Susilawati, Y. (2019). Review Artikel: Potensi Tumbuhan Sebagai Imunostimulan. Farmaka, 17(2), 222–231, https://jurnal.unpad.ac.id/farmaka/issue/view/1291.

Mahmudatussa’adah, A., Fardiaz, D., Andarwulan, N., & Kusnandar, F. (2015). Pengaruh Pengolahan Panas Terhadap Konsentrasi Antosianin Monomerik Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas L). Agritech, 35(2), 129–136, https://journal.ugm.ac.id/agritech/article/view/9398.

Ningrum, L., Rosavira, T., & Pambudi, B. (2017). How The Panelists Votes Chicken Ballotine With Analog Chicken Turkey and Duck. International Journal of Innovative Science and Research Technology ISSN, 2(4), 119–124, https://www.ijisrt.com/.

Nizori, A., Sihombing, N., & Surhaini, S. (2020). Karakteristik Ekstrak Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus Polyrhizus) Dengan Penambahan Berbagai Kosentrasi Asam Sitrat Sebagai Pewarna Alami Makanan. Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 30(2), 228–233. https://doi.org/10.24961/j.tek.ind.pert.2020.30.2.228

Nurliyana, R., Syed Zahir, I., Mustapha Suleiman, K., Aisyah, M. R., & Kamarul Rahim, K. (2010). Antioxidant study of pulps and peels of dragon fruits: A comparative study. International Food Research Journal, 17(2), 367–375, http://mymedr.afpm.org.my/publications/46237.

Putra, B., Azizah, R. N., & Nopriyanti, E. M. (2020). Efek Imunomodulator Ekstrak Etanol Herba Krokot (Portulaca oleracea L.) terhadap Tikus Putih (Rattus norvegicus) Jantan dengan Parameter Delayed Type Hypersensitivity (DTH). Jurnal Farmasi Galenika (Galenika Journal of Pharmacy) (e-Journal), 6(1), 20–25. https://doi.org/10.22487/j24428744.2020.v6.i1.14106

Putri, Meidayanti, N. K., Gunawan, I. W. G., & Suarsa, I. W. (2015). Aktivitas Antioksidan Antosianin Dalam Ekstrak Etanol Kulit Buah Naga Super Merah. Hylocreus Costaricsis, 254–248, https://repositori.unud.ac.id/.

Rochmawati, N. (2019). Pemanfaatan Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus Polyrhizus) Sebagai Tepung Untuk Pembuatan Cookies. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 7(3), 19–24. https://doi.org/10.21776/ub.jpa.2019.007.03.3

Rusnelly & Rotua, M. (2012). Penderita Kanker Rawat Jalan di RSMH Palembang Tahun 2012. https://jurnal.poltekkespalembang.ac.id/index.php/JPP/article/view/107.

Saira, S., & Kamran, K. (2017). Stability of anthocyanins from Syzygium cumini (Jamun) at different processing condition. Journal of Food Technology and Preservation, 2(1), 5. https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/journal/17454549.

Siti Azima, A. M., Noriham, A., & Manshoor, N. (2014). Anthocyanin content in relation to the antioxidant activity and colour properties of Garcinia mangostana peel, Syzigium cumini and Clitoria ternatea extracts. International Food Research Journal, 21(6), 2369–2375, https://www.researchgate.net/journal/International-Food-Research-Journal-1985-4668.

Sukmayadi, A. E., Sumiwi, S. A., Barliana, M. I., & Aryanti, A. D. (2014). Aktivitas Imunomodulator Ekstrak Etanol Daun Tempuyung (Sonchus arvensis Linn.). Indonesian Journal of Pharmaceutical Science and Technology, 1(2), 65–72, http://jurnal.unpad.ac.id/ijpst/article/view/7515.

Tarwendah, I. P. (2017). Comparative Study of Sensory Attributes and Brand Awareness in Food Product : A Review. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 4(2), 66–73, https://www.jpa.ub.ac.id/index.php/jpa/article/view/531.

Trenggonowati, D. L., Kulsum, K., Katili, P. B., Ridwan, A., Ulfah, M., Muharni, Y., Ferdinant, P. F., Febianti, E., Gunawan, A., & Wahyuni, N. (2019). Upaya Peningkatan Produktivitas Di Ikm Bakpao Xyz. Prosiding Seminar Nasional Pengabdian Masyarakat LPPM UMJ, September 2019, 1–7, https://jurnal.umj.ac.id/index.php/semnaskat/article/view/5406.

Utami, W., Mardawati, E., & Putri, S. H. (2020). Pengujian Aktivitas Antioksidan Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) Sebagai Masker Gel Peel Off. Jurnal Industri Pertanian, 2(1), 95–102, http://jurnal.unpad.ac.id/justin/article/view/26181.

Yulianto. (2020). Permintaan Melonjak Saat Covid 19, Buah Naga Ketiban Berkah. https://tabloidsinartani.com/detail/indeks/horti/12766-Permintaan-Melonjak-Saat-Covid-19-Petani-Buah-Naga-Ketiban-Berkah




DOI: https://doi.org/10.26630/jkmsaw.v15i1.3221

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.


     


Published by Departement of Midwifery, Politeknik Kesehatan Kemenkes Tanjungkarang, Indonesia

Alamat: Jl. Brigjend. Soetiyoso No. 1 Kota Metro, Lampung, Indonesia

Phone: 0725-41819,E-mail: jkm@poltekkes-tjk.ac.id


Jurnal Kesehatan Metro Sai Wawai is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.